Nierenergie

De 7 levencycli van de vrouw

dinsdag 10 december

Vandaag is mijn oudste zoon jarig. Hij is 27 geworden. Ik ben dus al 27 jaar moeder. Ik werd moeder op mijn 24ste. Dat is precies in de periode dat in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)  aangegeven wordt als de periode dat de lichamelijke groei van de vrouw het hoogtepunt bereikt.

Binnen de TCM wordt gesproken van cyclus van 7 jaar. Als het de vrouw betreft tenminste. Mannen hebben een cyclus van 8 jaar, maar daarover een andere keer meer.
Tijdens de cyclus van 7 jaar, maak je als vrouw langzame veranderingen door, die samenhangen met je vruchtbaarheid. Er is een hoofdrol weggelegd voor je Nierenergie. Daarover later meer.

Zeven jaar
Op deze leeftijd is de nierenergie dominant. Het haart wordt dikker en groeit sneller. De tanden wisselen.

Veertien jaar
De vrouw is vruchtbaar, de menstruatie is gestart en wordt regelmatiger

Eenentwintig jaar
De Nierenergie is gestabiliseert, de lichamelijke groei bereikt een hoogtepunt

Achtentwinig jaar
De pezen en botten zijn sterk, het lichaam is krachtig

Vijfendertig jaar
Vanaf nu begint het natuurlijk proces van veroudering. Dat lijkt al best snel en je merkt daar niet direkt iets van, maar de Nierenergie raakt langzaam uitgeput. Tussen nu en je veertigste jaar, neemt je vruchtbaarheid af.

Tweeënveertig jaar
De Nierenergie is nog verder afgenomen. Er stroomt minder Qi (levensenergie) door je lijf. Je huid gaat wat rimpelen en je haren worden grijs. Ook je menstruatie wordt onregelmatiger. De eerste overgangsverschijnselen komen langzaam maar zeker tevoorschijn. Denk aan opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid

Negenenveertig jaar
De menopauze treedt in. Menstruatie stopt en zwanger worden zal niet meer lukken. Dit is het moment dat je een ‘wijze vrouw’ wordt. Binnen de TCM wordt dit als volgt verklaart: Als de vrouw 7×7 jaar is, mag ze de energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie, gebruiken voor haarzelf.

Hoe zit het nou met die Nierenergie?

Ontwikkeling kost energie. Binnen de TCM is dat de energie van je Nieren. Je hebt als het ware twee emmertjes met Nierenergie. De ene krijg je mee bij je geboorte, je ‘reserve-emmertje’. Je kunt dit emmertje zelf niet aanvullen, op=op.Daarnaast heb je je ‘dagelijkse emmertje’ Dit emmertje vul je door de energie uit voeding en leefstijl (ontspanning, beweging, slaap etc) op te nemen en vast te houden.

Je ‘reserve-emmertje’ is voor je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Leeftijd is hier dus een belangrijke factor. Hoe ouder, hoe leger je ‘reserve-emmertje’ is. Je gebruikt de energie uit je ‘dagelijkse-emmertje’ voor je dagelijkse dingen, zoals nadenken, bewegen, je spijsvertering en alle dagelijkse dingen waar je energie voor gebruikt. Daarnaast zijn er factoren die extra energie vragen. Denk aan stress, grote life-events zoals een bevalling, rouw en extreme lichamelijke of geestelijke inspanning. Als je ‘dagelijkse-emmertje’ door omstandigheden wat leeg is, gebruik je energie uit je ‘reserve-emmertje’

Als je bovenstaande leest, snap je dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met je ‘dagelijkse-emmertje’ om je ‘reserve-emmertje’, dat met de jaren toch al wat leger wordt, te beschermen. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om te zorgen voor je Nierenergie. Zo zorg je ervoor dat je ‘dagelijkse-emmertje’ ook bij bijvoorbeeld een stressvolle periode niet leeg raakt en je je reservevoorraad op peil kunt houden.

1.Houdt je lichaam lekker warm
Draag warme kleding, vooral in de winter. Zorg dat je onderrug (het gebied van je Nieren) en je handen en voeten lekker warm blijven. Wollen wanten, sokken en een kruikje of een warm voeten bad dus!

2. Neem meer rust.
Zorg dat je voldoende slaapt en probeer stress en gepieker tot een minimum te beperken. Niet altijd makkelijk, omdat de omstandigheden niet altijd controleerbaar zijn. Wat wel kan helpen is een fijne ontspannings- of ademhalingsoefening. Zoek een fijne app en doe dit dagelijks.

3. Eet gezond.
Eet warm en (lang) gegaard voedsel. Vooral het regelmatig eten van een goede, zelf getrokken (botten) bouillon versterkt de Nierenergie

4.Acupunctuur, Coaching Tuinamassage
Mocht je extra hulp of advies nodig hebben, in mijn praktijk werk ik met acupunctuur, coaching en Tuinamassage. Prima handvatten waar jij en ik samen mee aan het werk kunnen om jouw Nierenergie op peil te brengen of te houden. Naast het versterken van de energie kan ik ook zorgen dat de energie vrij kan stromen. Je voelt je beter en kunt daardoor beter zorgen voor je eigen ’emmertjes’.

Maak je een afspraak? Kies voor een kosteloos kennismakingsgesprek als je eerst wil weten of het klikt tussen ons. Mocht je meteen aan de slag willen, kies dan voor een Intake-consult.