Vrede

.. en hoe het korte lontje aan kan groeien als we het Leversysteem behandelen!

Vrijdag 20 december 2019

De kerstdagen zijn in zicht. Tijd voor rust bezinning…. en vrede op aarde. Helaas is dat vooralsnog een utopie, die vrede op aarde. Vrede in de wereld direct om je heen is zelfs nog wel eens lastig. Emoties spelen een rol als het gaat om ruzie of onenigheid. Gevoelens van verdriet, boosheid, wrok, jaloersheid doen allemaal mee. Hoe kan het nou dat de ene mens makkelijk lijkt te kunnen vergeven en de ander soms jaren geplaagd wordt door een opvlammend gevoel van boosheid, alleen al denkend aan de situatie?

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) zijn emoties en lichamelijke gezondheid nauw met elkaar verbonden. De verschillende organen worden binnen de TCM niet zoals bij ons in het Westen als ‘ding’ gezien, maar meer als een totaal systeem. Stress en woede, zorgen, angst en verdriet worden elk geassocieerd met een bepaald orgaansysteem in het lichaam. Prikkelbaarheid, stress en ongepaste woede kunnen bijvoorbeeld het Leversysteem beïnvloeden. Op hun beurt maken stress en woede dit systeem weer zwakker… hoera! Een heuse vicieuse cirkel!

Een ‘gestresst’ Leversysteem kan leiden tot bijvoorbeeld menstruatiepijn, hoofdpijn, roodheid van het gezicht en de ogen, duizeligheid en een droge mond en tinnitus. Een diagnose in de TCM wordt op maat gemaakt. Zodra er vastgesteld is welk orgaansysteem voor problemen zorgt, bepalen de unieke symptomen  de behandelingsaanpak. “Vrouwenklachten” zoals PMS, heftige menstruatie of veel pijn bij de menstruatie, hoofdpijn, duizeligheid en “een kort lontje” met roodheid van het gezicht wijzen allemaal naar het Leversysteem, maar hebben toch allemaal hun eigen aanpak nodig, van persoon tot persoon verschillend.

Wat heeft de lever te maken met migraine? Orgaansystemen in de traditionele Aziatische zin hebben een fysieke functie (Zoals wij dat in het Westen ook zien) maar hebben ook allemaal een mentaal deel. De psyche zit bij de TCM dus niet “tussen je oren” maar in je organen. De lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat energie en bloed soepel door het lichaam stromen. Het reguleert ook de galafscheiding, slaat bloed op en is verbonden met de pezen, nagels en ogen. Door deze verbindingen te begrijpen, kunnen we zien hoe een oogaandoening zoals een oogontsteking kan worden veroorzaakt door een onbalans in het Leversysteem, of een overmatige menstruatie kan worden veroorzaakt door een disfunctie in het bloedopslagvermogen van de lever. Doordat de Lever gevoelig is voor bijvoorbeeld woede, is het binnen de TCM heel logisch dat de boosheid, veroorzaakt door een pittige ruzie, een stevige migraine aanval op kan wekken.

Wat heel fijn is, is dat het dus ook omgekeerd werkt. Door het Leverstysteem te behandelen, kan er echt geholpen worden met het verminderen van boosheid en het ‘zachter’ worden van wrok. Ik zeg wel eens gekscherend: “Eens kijken of we je korte lontje weer wat kunnen laten aangroeien”.

Elk orgaansysteem heeft zijn eigen mentale stuk. Mijn ervaring is, dat een groot deel van de fysieke ongemakken een emotionele component bevat. Het kan dus zomaar zijn, dat als je bij mij komt voor je rugklachten, ik je ook vragen stel wat er goed of minder goed gaat in je leven.

Naast emoties dragen ook andere factoren zoals voeding, omgeving, levensstijl en erfelijke factoren bij aan de ontwikkeling van balansverstoringen. Als je wel eens bij mij geweest bent, weet je dat ik daarover praat met de mensen die mijn praktijk bezoeken. Dan weet je ook dat ik niet de enige ben die met jouw klachten aan het werk gaat. Ook jij zelf gaat aan de bak. Je krijgt tips over voeding en leefstijl. Soms (vaak!) krijg je huiswerk in de vorm van oefeningen, zowel fysiek als mentaal.

Mocht je interesse hebben en gemotiveerd zijn om samen met mij wat aan je klachten te doen, maak je dan een afspraak?

Voor nu wens ik in iedergeval iedereen fijne feestdagen, met veel rust en vrede, zodat we fris, fruitig en uitgerust aan 2020 kunnen beginnen!