Coronatijd

en wat je zelf kunt doen….

Vrijdag 17 april 2020

Het is een rare tijd…

Voor sommige mensen gaat het leven gewoon door zoals altijd. Zo ‘sprak’ ik deze week een vriendin. Zij en haar man beiden gewoon aan het werk. In het weekend altijd een flinke natuurwandeling met het fototoestel in de hand, ook net als anders. Zij merkte vooral verschil bij het wekelijkse boodschappen doen. Toch wennen, die 1,5 meter in de supermarkt en die lege schappen van het WC papier…

Voor de meesten van ons staat de tijd echter toch een soort van stil. Hele gezinnen zijn de hele dag thuis. Er moet gewerkt worden. Kinderen hebben gewoon les, vergaderingen gaan door, maar de deur uit? Nee… dat dus niet.

En dan is er ook nog een variant zoals bij ons thuis. Mijn man en ik zijn beiden ZZP-er. Beiden door de Coronamaatregelen gedwongen om (het grootste gedeelte van) ons werk neer te leggen. De kinderen hebben weliswaar schoolwerk te doen, maar dat is maar een paar uurtjes per dag. De rest van de dag kunnen we allemaal de hele dag in de tuin zitten, voor de TV hangen of met vrienden chatten, Fortnight en FIFA spelen. De verleiding is groot.

Ik merk aan mezelf, maar vooral ook aan de kinderen dat er ‘stagnatie’ ontstaat. De energie, de Qi zoals we dat binnen de TCM noemen,  stroomt niet voldoende.. Er zit gewoonweg te weinig beweging in. Letterlijk. De vanzelfsprekende fiets- of wandeltocht van en naar school ontbreekt. Het voetbal- of ravotpartijtje met vriendjes is er niet. Zelfs de beweging op een niet-corona-werkdag (even met de trap naar een andere verdieping, hollen om te trein te halen, of de lunchwandeling met collega’s) verschilt van nu. (van en naar de laptop en van bank naar koektrommel) Letterlijk gebrek aan beweging zorgt ook figuurlijk voor stilstand. Wat is het gevolg van dit soort Qi stagnatie? KORT LONTJE

Een andere factor is het voer wat de giecheltjes in gaat. Er wordt meer gesnoept, gesnackt en gesnaaid. Niet alleen voor de TV, maar gewoon de hele dag door. Verveling doet eten. Het is thuis ook eerder voorhanden dan op school. Zoetigheid heeft per direct effect op ons spijsverteringssysteem. En dat spijsverteringssysteem heeft het toch al te verduren, want kan ook slecht tegen piekeren. En gepiekerd wordt er, in deze wonderlijke Coronatijd.

Tip 1
BEWEEG!

Zoek een reden om tóch een paar keer per dag even buiten te lopen. Brief posten, rondje door de buurt, zulke dingen. Maak daarnaast minstens 3 x per week een flinke (avond)wandeling of stap op de fiets. Minstens een half uur. Vermijd vanzelfsprekend de drukke plekken. Zoek verder binnenshuis reden om te bewegen. Toch die enorme kast maar eens opruimen? De ramen lappen? Badkamer soppen? Is ook bewegen en het mes snijdt aan twee kanten. Wat betreft de kinderen, zijn wij gezegend met een tuin waar een trampoline in staat. Zo kunnen ze zich in ieder geval dagelijks even flink uitleven. Als jij dit niet hebt, kun je andere activiteiten voor ze bedenken. Er zijn op internet leuke challenges met WC papier te vinden. Je kunt ze natuurlijk ook meenemen op de korte en langere wandelingen.

Tip 2
VOER

Kijk of het lukt om de ergste zoetigheid buiten de deur te houden. Als alternatief is het misschien een idee om je eigen koekjes te bakken. Daar zit dan weliswaar ook suiker in, maar een behoorlijk alternatief is zoeten met fadels, abrikozen of honing. Daarnaast vermijd je behoorlijk wat andere onnatuurlijke toevoegingen. Twee keer lol. Eerst het bakken, dan het eten. Geldt ook voor een mooie appeltaart, of bijvoorbeeld een extra lekker toetje. Op deze manier zorg je dat je wat lekkers in huis hebt, maar spijsvertering niet nog meer belast wordt.

Er bestaat naast de tussendoortjes ook echt KRACHTVOER. Voer dat zorgt voor ondersteuning van je hele gestel. Een goed voorbeeld daarvan is Kippensoep. Deze soep bevat naast verse groente en (natuurlijk) kip, ook een aantal kruiden en specerijen die zowel in de Chinese Keuken als in de Traditionele Chinese Geneeskunde veel gebruikt worden. Ik geef je hieronder een link naar het recept. Er worden ongetwijfeld kruiden genoemd waar je nog niet eerder van gehoord hebt. Om het je makkelijk te maken, kun je bij mij een klein soepkruidenpakketje kopen. Voor 3,95 krijg je bij mij een zakje met alle kruiden die je nodig hebt voor een flinke pan soep. Zelf hoef je dan alleen nog Groente, Water en Kip toe te voegen.

Heel veel plezier met het maken van deze Kippen-Kracht-Soep.

#doeerjevoordeelmee

#staysafe