Stress

…. maakt meer kapot dan je lief is…

Donderdag 24 oktober 2019

Iedereen heeft wel eens stress. Een spannende klus op je werk, een moeilijk gesprek met een familielid of een maand die net even duurder uit valt dan verwacht. Meestal gaat die stress vanzelf weer over.

Soms niet. Dan gaat de stress niet echt over. Dan blijft er ‘wat hangen’. Vaak zorgt dat, al dan niet indirect, voor pijn. Want als stress blijft hangen, stroomt de energie in je lijf niet lekker door. Waar niet goed gestroomd kan worden,  ontstaan klachten, moeheid, een naar gevoel, pijn. Je komt letterlijk vast te zitten. Of zoals het binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) gezegd wordt: “If there is pain there is no free flow; if there is no free flow there is pain.” Ofwel: als er pijn is weet je dat er een blokkade is. En is er een blokkade, dan ontstaat pijn. Simpel.

Je kunt zelf een hoop doen om stress de baas te worden en te blijven, dat is echt geen rocket sience.

  • ga vaker wandelen
  • ga op tijd naar bed
  • eet gezond, niet uit een blik of pakje, maar met natuurlijke ingrediënten en vers gemaakt
  • leg je telefoon en je tablet weg en laat de tv uit. Leest een boek, doe een spelletje, ga knutselen.
  • probeer energievretende mensen te vermijden
  • en last but not least: Ga aandachtsoefeningen doen

Dat laatste, dat zouden meer mensen moeten doen. Of je het nou mindfullness noemt, of meditatie. Om het even. Zoek een filmpje, geluidsfragment of app met muziek en een fijne stem die je een paar minuten per dag begeleid in het oefenen met aandacht, ontspanning en ademhalen! (ja.. dáár mag je je telefoon dan wel weer even voor aanzetten!)

Ook Tai Qi en Qi Gong en Yoga kunnen manieren zijn om de energie weer lekker te laten stromen en tot rust te komen. Zoek een leuke Tai Qi- of Yogagroep bij jou in de buurt en ga er wekelijks naar toe. Of doe het in je uppie. Het voelt echt goed en het zou zomaar kunnen dat je er een tikkie verslaafd aan raakt.

Het kan natuurlijk zijn, dat het je zelf niet lukt om je energie weer aan het stromen te krijgen, maak je dan een afspraak met me? Gaan we samen je energie voorraad weer wat op peil brengen. Nemen we meteen door hoe jij, in jouw specifieke geval kunt zorgen dat je niet in no time weer door je reserves heen bent. Beetje praten, oefenen met ademhalen en ontspannen, hier en daar een naald, wat massage en niet te vergeten tips en trics voor thuis. Deal?