Regel 1: Vertrouw de natuur

… want het oorspronkelijke idee is zo gek nog niet!

Ken je dat grapje? Die van “regel 1. De baas heeft altijd gelijk. Regel 2. Zo niet, treedt regel 1 in werking”

Zo is het ook een beetje met deze regel 1. De natuur heeft altijd gelijk. Regel 2. Bij twijfel treedt regel 1 in werking.
Neem het zoals het is. De natuur heeft er een reden voor. Vechten tegen de natuur kost veel energie. Energie die je veel fijner in kunt zetten om te genieten van wat IS.

Het klinkt simpel. Ik snap ook wel, dat het niet altijd zo eenvoudig is. Hoewel, met logisch nadenken, luisteren naar je kind en naar wat je moedergevoel-antennes je vertellen kom je een heel eind.  Niets zweverigs, gewoon, praktisch. Daarbij waarschijnlijk gehinderd door heel veel  tips vanuit de omgeving. Tips over hoe je het vooral voor jezelf beter kunt regelen. Terwijl de natuur het allemaal al lang bedacht heeft.

Wordt je kindje een aantal x per nacht wakker? Heel goed, dat heeft de natuur zo geregeld. Hoewel, eigenlijk heeft de natuur vooral bedacht, dat het gezond is voor een kleintje, om verdeeld over 24 uur kleine porties te drinken. Oók ’s nachts. Het wakker worden (en soms zelfs huilen) is eigenlijk al een teken, dat we de natuur niet helemaal serieus nemen. Je zal merken dat als je baby ook ‘s nachts dicht bij je is, bij jou in bed, in de co-sleeper of in het wiegje naast je bed, jullie op elkaar ingesteld raken. Jullie slaapritme past zich aan elkaar aan. Als het voor Beeb tijd wordt voor een slokje, wordt de slaap van jullie beiden wat minder diep. Je hoort in je slaap je baby smakken en nog voor het huilt, haast nog slapend leg je aan en voed je. Om vervolgens bijna ongestoord weer verder te slapen. Zo heeft de natuur het voor ogen gehad. Beeb in de buurt van mams. Smakken is de cue, huilen is cue gemist. Kijk niet op de wekker, waarom zou je sowieso je ogen open doen? Neem het zoals het is, geniet van het moment, go with the flow.
Zwemmen tegen de stroom kost onnodig veel energie.

En natuurlijk kunnen wij als mensen van alles verzinnen waarom het handiger is als het ánders gaat. Handiger als een kleintje ‘snachts niet meer drinkt, lekker in het eigen bedje in het eigen kamertje slaapt en dat we vooral véél willen investeren om dát mogelijk te maken. Handiger als je lekker alles kunt blijven doen zoals je het deed voordat de baby er was, hip en happening. Heel veel handiger allemaal… maar handiger voor wie ook  alweer? Niet handiger voor de baby. Zijn behoeftes worden door deze handigheidjes miskend.
En hoeveel energie kost het, om tegen de natuur in te gaan?

De truc is om in de huidige tijd, je niet mee te laten voeren met de waan van de dag.  Heb je een kindje wat elke 2,5 uur behoefte heeft aan jouw melk? So be it. Geniet er van. Geniet van de nabijheid, geniet van het verder niets hoeven op zo’n dag. Want heus, die was loopt niet weg, die ligt er morgen ook nog wel.  En dat uitje dat je voor ogen had, daarvoor komt de tijd ook heus wel weer. Nu ben je er voor je kindje dat jou ziet als het aller- allerbelangrijkste in het leven. Je bent nodig. Hoe eervol is dát?
Neem het zoals het is, waardeer het en geniet er van!

Kortom, ik zeg: “regel 1”!