Traditional Chinese Medicine (TCM) Cupping is een eeuwenoude methode om ophopingen en stagnaties in het lichaam te verlichten. Dit gebeurt door gebruik te maken van een gedeeltelijk vacuüm, gecreëerd door hitte of met een pompmechanisme. Cupping werd al gebruikt door de Oude Egyptenaren, Grieken en de Chinezen. Het Ebers Papyrus, het oudste medische boek ooit gevonden, geschreven in 1550 BC in het oude Egypte, benoemt het eerst cupping als therapie.

Hoe werkt cupping?

Cupping kan gedaan worden op verschillende manieren. Met een systeem van kunststof cups die met een bijbehorend pompje vacuüm gezogen kunnen worden, in de vorm van sylicone cups, waar het voor het vacuum gezorgd wordt door de cup in te knijpen alvorens hem op de huid te plaatsen en in de vorm van glazen bollen waarbij verwarming voor vacuüm zorgt.

Bij de glazen cups wordt met vuur gewerkt.De therapeut drenkt watten in alcohol en steekt het in brand. Daarna wordt deze in de glazen bol (cup) gehouden, zodat de aanwezige zuurstof verdwijnt. De glazen bol wordt daarna snel op de juiste plaats op het blote lichaam aangebracht. Door het ontstane vacuüm wordt de huid deels in de glazen bol gezogen. Naast het ontstane vacuüm, draagt ook de warmte bij aan de behandeling.

 Doel van cupping

Cupping heeft als doel de doorbloeding van de huid te bevorderen en afvalstoffen snel uit het lichaam (via de poriën) te verwijderen.

 

 Wanneer cupping?

Cupping kan worden toegepast bij veel klachten. Onder andere bij:

  • rug- en schouderklachten
  • hoofd- en gewrichtspijn
  • pijnlijke menstruatie
  • maag – en darmklachten
  • zwakke spijsvertering
  • (chronische) verkoudheid, griep en astma
  • diarree, constipatie
  • hypertensie (hoge bloeddruk)
  • slapeloosheid

Reacties op cupping

Op de huid: Toename van de vulling van de bloedvaten in de huid. Hierdoor stijgt de temperatuur van de huid, versterkt de stofwisseling van het huidweefsel en werken de zweet- en andere klieren beter. Niet alleen “oud” bloed wordt weggehaald, maar ook oude gifstoffen uit de oppervlakte van de huid. Uiteindelijk wordt het vermogen om de huid te vernieuwen versterkt.

 Op de spieren: Als reactie zullen de bloedvezels in de spieren geactiveerd worden als respons op de stimulatie van de haarvaatjes. Het openzetten van de bloedvezels in de spieren zet de bloedstroom goed op gang, waardoor de stijfheid in een spier opgeheven kan worden. Ook de lymfeafvoer zal verbeteren.

 Op de gewrichten: Door een betere doorbloeding in het gewricht na het zetten van een cup in het aangrenzende gebied kan  sterke verbetering optreden in het verminderen van de pijnklachten.

 Op de spijsverteringsorganen: Bij chronische constipatie of andere maagdarmstoornissen kan grote verbetering bereikt worden op de doorbloeding van de peristaltiek. Ook is dit middendeel van de buik belangrijk omdat het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal is bij een goede werking van maag, milt en darmen.

 Op het zenuwstelselStimulatie van de sensibele zenuwen van de huid bij toepassing op de rug, waardoor het effectief is bij klachten als hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, hoge bloeddruk en stressgevoelens.

Na een cupping behandeling zijn vaak blauw/rode plekken of strepen op de huid te zien (afhankelijk van de sterkte van het vacuüm). Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten.