Hoe werkt acupunctuur

In ons lichaam circuleert een continue stroom van energie via energiebanen, meridianen genoemd. Die meridianen zijn zowel met elkaar als met de organen en de geest verbonden. Ze vormen samen een complex netwerk dat voor een goede en complete energiedoorstroming in het hele lichaam zorgt. De energiedoorstroming zorgt voor balans. Als de energiestroom wordt verstoord, verstoort dat de balans en kunnen er ziektes ontstaan. Verstoringen kunnen verschillende oorzaken hebben.

  • Extern, vanuit de omgeving: Klimatologische omstandigheden zoals bijvoorbeeld vocht, maar ook bijvoorbeeld trauma’s (fysiek) of een besmetting met een virus
  • Intern: vanuit het inwendige: emoties zoals woede, angst, vreugde, piekeren en verdriet
  • Tussen intern en extern in: levensstijl, aanleg, voeding, overmatige inspanning, stress door life-events of werk

In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan kan acupunctuur een uitkomst bieden. Binnen de TCM kan ondersteuning geboden worden bij een grote reeks aan klachten. Denk aan (chronische) hoofdpijn, spier en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, overgewicht, ondersteuning bij revalidatie na trauma of bijvoorbeeld CVA, ondersteuning bij fertiliteitsproblemen, overgangsklachten etc.

Acupunctuur  voor energie en herstel

Door het aanprikken van bepaalde punten op de meridianen met flinterdunne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op de energiestroom en zo de disbalans in het lichaam weer herstellen. Na verloop van tijd neemt het lichaam dit ‘zelfherstel’ weer over, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn.

Binnen de TCM wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest.

In de Chinese Geneeskunde wordt er echter niet alleen naar de ziekte gekeken, maar naar de mens in zijn totaliteit. In de praktijk kan dit betekenen dat je bijvoorbeeld 5 mensen met hoofdpijn hebt, die toch alle 5 een andere behandeling krijgen. Het zijn immers vijf verschillende individuen met totaal andere klachtenpatronen. Naast acupunctuur zal overlegd worden over het eventueel aanpassen van leefstijl en voeding ter ondersteuning van de behandeling.